0

Vuoden elokuva- ja tv-näyttelijä, Vuoden elokuvaohjaaja sekä Vuoden käsikirjoittaja -kollegapalkinnot jaettiin Avaten vuosijuhlissa

TIEDOTE 27.11.2022

Vuoden elokuva- ja tv-näyttelijöiden palkinnot, Vuoden käsikirjoittaja -palkinto ja Vuoden elokuvaohjaaja -palkinto jaettiin Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry:n vuosijuhlissa Villa Kivessä sunnuntaina 27.11.2022.

Avate ry:n jäsenjärjestöjen Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n, Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry:n ja Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n (Sunklo ry) jäsenet ovat äänestäneet palkintojen voittajista.

Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry jakoi toista kertaa vuoden televisionäyttelijän palkinnon. Näyttelijäliiton jäsenet valitsivat vuoden televisionäyttelijäksi Pirjo Longan hänen roolistaan tv-sarjassa Mieheni vaimo.

Vuoden televisionäyttelijä -palkinto 2022

Kollegat kuvasivat Lonkaa äärettömän monipuoliseksi näyttelijäksi, jonka havainnointikyky on huippuluokkaa. Kehutun roolityön lisäksi näyttelijät arvostivat myös Longan työmoraalia ja kollegiaalisuutta.

”Olen erittäin otettu tästä tunnustuksesta. Oman alan antama arvostus lämmittää syvästi. Mieheni vaimo oli näyttelijän unelmatyö”, Pirjo Lonka kertoi videotervehdyksessään.

Vuoden elokuvanäyttelijä -palkinto 2022

Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry jakoi 12:tta kertaa vuoden elokuvanäyttelijän palkinnon. Näyttelijäliiton jäsenet valitsivat vuoden elokuvanäyttelijäksi Emma Kilpimaan hänen roolistaan elokuvassa Huonot Naiset.

Kollegat kehuivat Kilpimaan aseistariisuvaa läsnäoloa ja luonnollisuutta. Kilpimaata luonnehdittiin mielenkiintoiseksi ja uudenlaiseksi kameranäyttelijäksi.

”Tuntuu naurettavan hyvältä tulla valituksi kollegoiden äänestyksen perusteella, olen hämmentynyt ja kiitollinen samaan aikaan. Tämä on aivan ihana juttu!”, Emma Kilpimaa kommentoi.

Vuoden elokuvaohjaaja -palkinto 2022

SELOn jäsenet ovat valinneet Vuoden elokuvaohjaajan keskuudestaan vuodesta 2004 lähtien.  Kollegat ovat valinneet 19:nnen tunnustuksen saajaksi ohjaajan, jonka elokuva koskettaa katsojaa erilaisten ihmisten kohtaamisella ja kohtaamisen mahdollisuudella. Ohjaajan tunnistettava, lämmin ja humaani tyyli on herättänyt huomiota myös kansainvälisesti.

Juho Kuosmasen elokuva Hytti nro 6 on syvästi inhimillinen matka kohti itsensä löytämistä ja yhteyttä muihin ihmisiin. Elokuvan ensiluokkaisen tarkka toteutus yhdistyy maanläheiseen ja realistiseen tunnelmaan, ja sen näyttelijän ohjaus on erityisen ansioitunutta. Kollegoiden myöntämä tunnustus on Juho Kuosmaselle lajissaan toinen. Ensimmäisen kerran Kuosmanen valittiin Vuoden elokuvaohjaajaksi vuonna 2016 elokuvastaan Hymyilevä mies.

“Elokuva ei tapahdu umpiossa, vaan on usean ihmisen jatkuvan vuorovaikutuksen tulos. Olen saanut työskennellä erittäin hyvässä työympäristössä, joten kiitos ensisijaisesti kaikille työkavereille, joiden kanssa on ajatuksia vaihdettu ja monenlaisia haasteita kohdattu”, Kuosmanen kiittää.

Vuoden käsikirjoittaja -palkinto 2022

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry jakoi ensimmäistä kertaa Vuoden käsikirjoittaja -palkinnon. Yhdistyksen jäsenet äänestivät voittajaksi elokuvan Tytöt tytöt tytöt käsikirjoittajat Daniela Hakulisen ja Ilona Ahdin. Jäsenten perusteluissa kiiteltiin aidosta ja lajityyppiä uudistavasta nuortenelokuvasta sekä kokonaisista ja samastuttavista henkilöhahmoista.

“Tytöt tytöt tytöt on ansiokas ja poikkeuksellisen palkittu teos, mutta käsikirjoittajat tulee palkita myös heidän pitkäjänteisen, periksiantamattoman ja erityisen onnistuneen yhteistyönsä kunniaksi – työn, jossa kahden kirjoittajan oma ääni sulautuu joksikin aivan uudeksi keskinäisen kunnioituksen, arvostuksen ja jakamisen myötä”, perusteluissa todettiin.

“Kiitos kollegat, on ihanaa saada tunnustus juuri teiltä. Tytöt tytöt tytöt on yhteinen esikoisemme, se on paitsi hyvin henkilökohtainen elokuva, myös rakkaudentunnustus tyttöydelle. Kirjoitimme käsikirjoitusta kahdeksan vuotta, sinä aikana kasvoimme tähän ammattiin ja löysimme yhteisen äänemme. Kiitos, että olette kuulleet sen”, voittajat kertoivat juhlassa Hakulisen suulla.

* * *

Vuosijuhlan valokuvat on Avatelle ottanut Arman Zafari. Tapahtuman kuvapankki löytyy täältä:  https://drive.google.com/drive/folders/1oD5GGf0Auz9UMet-xsqrAmSZ5DI-IG_w?usp=share_link 

Lisätiedot ja tiedustelut:

Chia Koskinen (valokuva- ja haastattelupyynnöt):
050 539 0951

chia.koskinen@avate.fi

Matti Numminen
Toiminnanjohtaja
Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry
050 4670276

Karoliina Vanne

Puheenjohtaja
Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry
050 5874079

* * *

Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry on Näyttelijäliiton, Suomen elokuvaohjaajaliitto SELOn sekä Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n (SUNKLO) yhteinen kattojärjestö, joka valvoo jäsenjärjestöjensä jäsenten ammatillisia, tekijänoikeudellisia, taloudellisia ja taiteellisia etuja.

Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry on valtakunnallinen ammatti- ja taiteilijajärjestö, joka ainoana Suomessa ajaa näyttelijöiden asioita. Näyttelijäliittoon kuuluu 1980 jäsentä, 96 % ammattinäyttelijöistä. Vuonna 1913 perustettu Näyttelijäliitto on Suomen vanhin teatterialan ammattijärjestö.

Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry on perustettu vuonna 1983. Liittoon kuuluu 190 jäsentä, joista 30 opiskelijajäseniä. Liitto edistää suomalaista elokuvakulttuuria ja toimii ainoana tahona elokuvaohjaajien aseman vahvistamiseksi Suomessa.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on vuodesta 1921 toiminut, kirjailijoiden itsensä perustama alan ammattilaisten ammatti- ja etujärjestö. Yhdistyksessä on noin 630 jäsentä, jotka kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, tv-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita.

Vastaa