Avate Audiovisual authors and performers in Finland - Avate Aktörer inom audiovisuella branschen i Finland

Audiovisuaalisen alan tekijät

Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry on Näyttelijäliiton, Suomen elokuvaohjaajaliiton (SELO) sekä Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n (SUNKLO) yhteinen kattojärjestö.

 

Avate valvoo jäsenjärjestöjensä jäsenten ammatillisia, tekijänoikeudellisia, taloudellisia ja taiteellisia etuja. 

 

Kukin jäsenjärjestöistä säilyttää myös oman riippumattoman asemansa omien jäsentensä etujen ajajana. Voimamme yhdistämällä pystymme vaikuttamaan moniin yhteisiin haasteisiin paremmin ja saamaan äänemme tehokkaasti kuuluville.

 

Avate on Suomen suurin elokuva-alan ammattiliitto, jonka kanssa myös muiden alan järjestöjen on helpompi tehdä yhteistyötä.

 

 

Avaten tavoitteena on varmistaa, että suomalainen elokuva ja tv-draama voi menestyä kansainvälisesti – ja kun näin käy, menestyksestä kuuluu osa myös tekijöille.

Lähtökohdat

 

Elokuvia ja tv-draamaan ei olisi ilman käsikirjoittajia, ohjaajia ja näyttelijöitä. Alan keskeisten tekijöiden on voitava paitsi elää työllään myös nauttia tekijänoikeudellista suojaa teoksistaan.

 

Avate haluaa toimiaa elokuva-alan kentällä ammattimaisen elokuvan tekemisen puolesta ja asiallisen sopimisen edistäjänä. Tämän lisäksi Avate toimii vahvana elokuvien tekijänoikeuksien puolustajana.

 

 

Hallituksen jäsenet

 

puheenjohtaja Karoliina Vanne (Näyttelijäliitto)

varapuheenjohtaja Tarja Kylmä (SUNKLO)

Timo Enroth (SUNKLO, toiminnanjohtaja)

Elina Kuusikko (Näyttelijäliitto, toiminnanjohtaja)

Mike Pohjola (SUNKLO)

Kaarina Silvennoinen (SELO, toiminnanjohtaja)

Oskari Sipola (SELO)

Heli Sutela (Näyttelijäliitto)

Oliwia Tonteri (SELO)

 

 

Tavoitteet

 

Avaten keskeinen tavoite on vahvistaa elokuva-alan yhtenäisyyttä ja yhteistyötä eri järjestöjen välillä.

 

Keskeisenä osana elokuva-alan ilmapiirin tervehdyttämistä Avate ajaa kollektiivisopimuksia. Kunnolliset työehtosopimukset ovat ainoa tae kaikille osapuolille reiluista pelisäännöistä.

 

Elokuva-alan palkkojen tulisi nousta samassa suhteessa muiden ammattikuntien palkkakehityksen kanssa. Tämän vuoksi Avate panostaa myös – yhteistyössä tuottajien ja rahoittajien kanssa – elokuva-alan kokonaisrahoituksen turvaamiseen ja kasvattamiseen. Yhdessä meillä on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa poliittisiin päättäjiin ja virkamiehiin.

 

Elokuva-alan työturvallisuudessa on edelleen parantamisen varaa, ja Avate haluaa olla osaltaan mukana mahdollistamassa kaikille tervettä ja turvallista työympäristöä.

 

Avaten tavoitteena on myös varmistaa, että suomalainen elokuva ja tv-draama voi menestyä kansainvälisesti – ja kun näin käy, menestyksestä kuuluu osa myös tekijöille.

 

Pitkän tähtäimen tavoitteena Avatella on ottaa kollektiivisten tekijänoikeuksien hallinnointi käsiinsä, jotta tekijöille voidaan maksaa korvaukset suoraan jäsenliittojen kautta. 

 

Avaten strategia