Tekijänoikeudet

Tekijänoikeuksien pitäisi olla se luottoperusta, johon elokuva-alan keskeiset taiteelliset tekijät voivat toimeentulonsa nojata. Mutta välillä tuntuu, että me elokuva-alan taiteellisesti vastaavat tekijät suhtaudumme tekijänoikeuskorvauksiin kuin johonkin ylimääräiseen, yllättävään lahjaan tai pieneen arpajaisvoittoon.

 

Epäsäännöllisten töiden ja satunnaisten apurahojen varassa pyristellessä ilahdumme, kun jostain tulee lisätienestiä. Ainakin minut itseni sopivasti joulun alla perheen talouden pelastamaan tullut tekijänoikeuksien tilitys on saanut tuntemaan jonkinlaista lapsellista kiitollisuutta. Aivan liian harvoin olen pysähtynyt silloin miettimään, miksi ylipäänsä saan tekijänoikeuskorvauksia: siksi, että joku muu on tienannut synnyttämälläni teoksella. Turhan usein olen myös tyytynyt siihen, ettei minulla ole todellista mahdollisuutta seurata sitä, mistä tililleni tulevat korvaukset oikeastaan ovat kertyneet – saati tarkastaa niiden oikeellisuutta.

 

Luovuttaessamme tekijänoikeudet eteenpäin luovutamme lähes aina jotain, johon olemme laittaneet palasen sieluamme, ajatuksiamme ja unelmiamme.

Tekijänoikeuskorvaus on korvausta siitä, että olen taiteilijana luovuttanut ainutlaatuisen teokseni hyödynnettäväksi, katsottavaksi ja koettavaksi. Käsikirjoittajina, ohjaajina ja näyttelijöinä me emme elokuvatuotannoissa myy vain työsuoritustamme, taitoamme ja aikaamme palkkana saatavaa korvausta vastaan. Me myymme enemmän: koko teoksen idean, sen tarinan kaikkine vaiheineen, luomamme universumin miljöineen ja henkilöhahmoineen. Me keksimme, visioimme, visualisoimme ja kehollistamme syntyvän audiovisuaalisen teoksen. Ja se teos on harvoin meille vain työtä.

 

Luovuttaessamme tekijänoikeudet eteenpäin luovutamme lähes aina jotain, johon olemme laittaneet palasen sieluamme, ajatuksiamme ja unelmiamme. Siksi on niin tähdellistä, että tekijänoikeus sisältää taloudellisten oikeuksien ohella alkuperäisen tekijän moraaliset oikeudet. Että voimme luottaa siihen, ettei kukaan voi runnella, silpoa, vääristellä tai muuten hyväksikäyttää luomaamme.

 

Tekijänoikeuksien, niin moraalisten kuin taloudellisten, valvonta ja hallinta tulisi olla tekijöitä edustavien järjestöjen käsissä.

 

Saara Cantell
elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja
AVATE:n puheenjohtaja