Kivi voittaa sakset -mielenilmaus järjestettiin ma 15.4.2024

Kuvaaja Harri Venäläinen

Maanataina 15.4.2024 suuri joukko kulttuuri- ja luovien alojen edustajia kokoontui Rautatientorille vastustamaan hallituksen suunnittelemia kulttuurileikkauksia. Mielenilmauskulkueeseen osallistui arviolta noin 400 ihmistä, jotka kulkivat Rautatientorilta aina Esplanadin puistoon Smolnan edustalle. Samaan aikaan maamme hallitus oli kokoontunut Smolnaan kehysriiheen keskustelemaan vuosien 2025–2028 sopeutustoimista. Esplanadin puistossa mielenilmauksessa kuultiin useita puheita ja tilaisuuden juonsi Heidi Lindén.

Puheenvuorot kuultiin käsikirjoittaja, kirjailija Mike Pohjolalta, Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajilta Siiri Koistiselta ja Artturi Vuoriselta, kirjailija Vilja-Tuulia Huotariselta, säveltäjä ja Tieto-Finlandia-voittaja Osmo Tapio Räihälältä, elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, kirjailija ja taiteen tohtori Saara Cantellilta ja HAM Helsingin taidemuseon pääluottamusmieheltä Antti Kauppiselta. Lopuksi DJ Bunuel esitti mielenilmauksessa spoken word -teoksen.

Mielenilmauksen ja pidettyjen puheenvuorojen ydinviesti oli, että kulttuuri- ja luovilla aloilla on merkittävä vaikutus yhteiskuntaamme, niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Suomalainen kulttuuri luo Suomea ja suomalaisuutta. Samalla se luo työtä ja toimeentuloa, sekä taloudellista hyötyä 3,1 % edestä bruttokansantuotteestamme.

This image has an empty alt attribute; its file name is AK_05463_020-300x200.jpg
Kuvaaja Arthur Kallinen / akfilmit
Kuvaaja Arthur Kallinen / akfilmit

Otteita puheista

Kuvaaja: Rosanna Mantila

Olemme poimineet alle muutamia otteita puheista, joita Esplanadin puistossa pidettiin.

Kuvassa Sanni Kahilainen ja Heidi Lindén, kuvaaja Harri Venäläinen

Kulttuuri on peruskallio identiteetille, toimijuudelle ja yhteisöille – kulttuuri tuo meidät yhteen, avartaa mielemme ja antaa uutta ajateltavaa sekä syventää empatiaa toisiamme ja koko maailmaa kohtaan. Kulttuuri auttaa suomalaisia jaksamaan arjen haasteiden keskellä, maailmalta kantautuvista synkistä uutisista huolimatta. Kulttuuri ei ole luksusta, vaan välttämättömyys ja perustuslaissamme taattu oikeus.

En voi sanoa tätä kyllin painokkaasti – vetoamme päättäjiin: nyt ei ole oikea aika leikata.

Heidi Lindén
Kuvassa Mike Pohjola, kuvaaja Harri Venäläinen

Kulttuurin merkitys on kuitenkin paljon suurempi: Me valmistamme suomalaisuutta. Se oli totta Johan Ludvig ja Fredrika Runebergin aikaan, jolloin kulttuurin tekijät kehittivät koko ajatuksen Suomen kansasta. Se oli totta Minna Canthin ja Aleksis Kiven aikaan, jolloin suomenkielinen korkeakulttuuri kehittyi. Se oli totta Jean Sibeliuksen ja Helena Schjerfbeckin aikaan, jolloin Suomi itsenäistyi. Ja se on totta nyt Iiu Susirajan ja Pajtim Statovcin aikana.

Kun me sanomme, että rakastamme Suomea ja haluamme puolustaa sitä, me ajattelemme Finlandiaa ja Muumeja, Marimekkoa ja Mörköoopperaa, Alvar Aaltoa ja suomirokkia.

Tämä kaikki on suomalaista kulttuuria. Sen arvoa ei voi mitata vain rahassa. Ilman suomalaista kulttuuria emme voi olla suomalaisia. Jos kulutamme vain amerikkalaisia elokuvia, brittiläisiä tv-sarjoja, venäläistä kirjallisuutta ja ruotsalaista discomusaa, lakkaamme olemasta kansakuntana.

Mike Pohjola
Kuvassa Saara Cantell, kuvaaja Harri Venäläinen

Hallituksemme on todennut, että leikkauksille ei ole vaihtoehtoja. Tämähän on valtavan surullista. Yksilötasolla, kun ihminen kokee, ettei hänellä ole elämässään muita vaihtoehtoja kuin tuhoisa käytös, kyse on vähintään keskivaikeasta masennuksesta. Ihminen tarvitsee apua. Haluaisinkin tarjota apua Smolnaan: kääntykää kulttuurialan puoleen! Me taiteilijat, erityisesti tarinankertojat, olemme vaihtoehtoisten todellisuuksien asiantuntijoita! Mitä muuta elokuvat, teatteri ja kirjallisuus ovat kuin ajatusleikkejä siitä, miten asiat voisivat olla? Tarinoiden kautta me opimme näkemään asioiden ja tekojen seurauksia ilman, että meidän täytyy tehdä kaikkea oikeassa elämässä. Klassiset tarinat kertovat meille, mitä seuraamuksia on liiallisella ahneudella, ihmisten väärin kohtelulla ja epäoikeudenmukaisuudella. Tarinoiden kautta me kohtaamme erilaisia, itsellemme vierailtakin tuntuvia ihmisiä ja ihmiskohtaloita ja opimme myötäelämistä ja empatiaa. Tarinat näyttävät meille mitkä asiat ovat elämässä oikeasti tärkeitä ja auttavat näin tekemään kestäviä arvovalintoja.

Saara Cantell
Kuvassa Antti Kauppinen, kuvaaja Harri Venäläinen

Näin kulttuurin tutkijana haluan vielä todeta, että Suomi ja suomalaisuus ovat rakentuneet, ne on rakennettu juurikin kulttuurille. Nykyinen hallitus heiluttaa sinivalkoisia värejä, mutta on jo aika todeta ääneen: ei ole mitään niin epäisänmaallista, kuin suomalaisesta kulttuurista leikkaaminen.

Tämän hetkisessä maailmassa kulttuuri on kurtistumassa ylikansallisten suoratoistopalvelujen cliffhanger-onaniaksi. Kulttuuri on niin paljon muutakin. Kulttuuri ei ole vain taidetta taiteen vuoksi. Kulttuuri on jaettuja kokemuksia rakkaiden kanssa, Kulttuuri on uuden tajuamista, merkityksellisiä kohtaamisia, kulttuuri on hyvinvointia, kulttuuri on keino pudota rotkoon ja keino nousta siiville. Mutta ennen kaikkea kulttuuri on työtä.

Kaavaillut leikkaukset ovat täysin ristiriidassa odotusten ja hallitusohjelman tavoitteiden kanssa: Vain se mihin investoidaan, voi kasvaa.

Antti Kauppinen
Kuvassa DJ Bunuel, kuvaaja Harri Venäläinen

Taide on se paikka mihin ovi on aina auki

se asia joka  kantaa, vie, hämmentää, lohduttaa, muistuttaa, opettaa, ärsyttää

ja se on meille kaikille

ihan sama mitä hillomestaritar väittää

taide ei ole mitattavissa oleva kilpailu

en mä voi päättää sun puolestasi mitä tarvitset

voin vaan sanoa ole hyvä, nauti hedelmistäsi mut maista joskus näitäkin

Sä et voi valita kuka sun oven taakse tulee, mut sä päätät avaatko sen

sä päätät otatko lahjan vastaan vai mutisetko vaan

sit kun on liukasta ei ole väliä kuka sun vieressäsi kävelee kun käsi antaa tuen

ja luoton

ihan sama mitä sinä näet    kaikilla on haavat ja haaveet, kaikilla

ei kai vihalla koskaan mitään hyvää olla rakennettu

ehkä mun kaikki totuudet ei olekaan totta, ehkä totuus onkin vielä paljon kauniimpi

DJ Bunuel

Vastaa

Discover more from Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading